
Vuonna 1994 ”paratiisilliset ruokapöydät” saapuivat Jyväskylään – enää kukaan ei ihmettele lupausta ”niin paljon kuin haluaa”
Suomalaiset oppivat ahmimaan laivojen buffeteista. Nyt ylitsevuotavaa noutopöytävalikoimaa odotetaan arkenakin.
Tämä on näyte Suomen Kuvalehden audiosisällöstä. Tilaajana voit kuunnella koko lehden.
Voiko tällainen olla tottakaan.
Hinta oli 39,90 markkaa, Tilastokeskuksen rahanarvomuuntimen mukaan 11,37 euroa. Se maksettiin ensin, minkä jälkeen kassan takaa ojennettiin lautanen, keittokuppi ja muki. Sen jälkeen avautuivat paratiisilliset ruokapöydät, joissa ei ollut tarjolla tillilihaa tai kanaviillokkia vaan pizzaa, lasagnea ja limsaa. Ja niitä kaikkia sai itse ottaa ja hakea lisää. Siis pizzaa, lasagnea ja limsaa! Uskomattomia herkkuja!
Vuonna 1994 Jyväskylään avattiin Suomen ensimmäinen Golden Rax Pizza Buffet. Se oli myös ensimmäisiä suomalaisia ravintoloita, jotka mainostivat: syö ja juo niin paljon kuin jaksat. Pian ketjuksi kasvanut ravintola oli Kotipizzan jo aiemmin perustaneen pizzakeisari Rabbe Grönblomin luomus.
Konsepti oli aikalaisille hämmästyttävä: niin paljon pizzaa kuin itse haluaa. Eikö paikka mene konkurssiin, kun ihmiset tulevat ahmimaan rahalleen vastinetta? Miten tällainen voi kannattaa? Ja etenkin: eikö tässä ole jotain moraalisesti arveluttavaa? Rajaton ahmiminen tuntui ihmeelliseltä ikäluokalle, joka oli tottunut siihen, kuinka kalapuikot, lihapullat ja broilerinkoivet olivat tarkkaan kiintiöityjä niin kotona kuin kouluruokalassa.
Enää kukaan ei kohota kulmiaan lupaukselle "niin paljon kuin haluaa". Se on paitsi noutopöytäruokailun perusperiaate myös oletusarvo, kun suomalainen menee ravintolaan. Rax on menestynyt kolme vuosikymmentä ja on yhä olemassa, nykyisin Restelin omistuksessa. Vuonna 2016 ravintoloiden ketjupäällikkö kertoi MTV:lle, että keskimääräinen asiakas syö ja juo heillä vähän yli kilon.
Pelkkä pizza ei tosin ole enää samanlainen ylellinen houkutustuote, vaan sen lisäksi on oltava muuta. Paljon muuta.
Pöydän päässä on keitto, tänään se on tehty linsseistä ja muodostunut jonkinlaiseksi ravintolan tavaramerkiksi.
Sitten on salaatit: vihreä salaatti, porkkanaraaste, pikkelöity sipuli, punajuurisalaatti, tapenade, tomaatti-fetasalaatti, tomaatti-parsakaali-oliivisalaatti, säilykeananas, tzatziki ja hummus.
Sen jälkeen on täytettyjä munakoisoja, kikhernepataa, kahdenlaista papupataa, leikkopapupaistosta, feta-pinaattipiirasta, munakoisovuokaa, juustolla kuorrutettuja kasviksia, grillattuja kasviksia, paprikavuokaa, lohkoperunoita, riisiä, leivitettyä kalaa, jauhelihapihvejä, kanapaprikapataa, kebablihaa, falafelejä ja kymmenkuntaa pizzaa. Lisäksi on useita ruokalajeja ja lisukkeita ohi virallisen lounaslistan.
Star Lunch -ravintola Vantaalla on ensimmäisiä suomalaisia Tiktok-hittipaikkoja. Ennen kuin ravintola voitti Vuoden paras lounasravintola -äänestyksen vuonna 2023, se oli jo tullut tunnetuksi perustajakokki Kerem Bölükin videoista, joissa hän esittelee ravintolassa itse valmistettujen ruokien ylitsevuotavaa valikoimaa.
"Valikoimaa pitää olla paljon. Ihmiset syövät ensin silmillään", Bölük sanoo.
Lounasravintolatitteli ja somejulkisuus ovat kasvattaneet paikan liikevaihdon kaksinkertaiseksi ja tuloksen kolminkertaiseksi. Umpikujan varrella Jumbon kupeessa sijaitsevassa ravintolassa tungeksii keltatakkisia rakennustyöläisiä, nuoria ja vanhoja pariskuntia, perheitä, naisten työporukoita, IT-alan työntekijöitä ja eläkeläisiä.
"Uusimaa on jo niin monikulttuurinen paikka, että se näkyy suomalaisessa ruokakulttuurissa. Meillä käy esimerkiksi paljon vegaaneja, jotka tulevat syömään palkokasvi- ja munakoisoruokia. Aluksi niitä otettiin ihan pieni ruokalusikallinen, mutta nyt savipadassa tehty turkkilainen munakoisovuoka on yksi suosituimpia ruokia", Bölük kertoo.
Vaikka Star Lunchin erikoisuus ovat turkkilais-välimerelliset kasvisvoittoiset ruoat, valikoimaa voi kuvailla tyypillisen suomalaiseksi: salaattipöydän säilykeananakset, useat vaihtoehdot lämpimiä liharuokia, kebablihaa niin paljon kuin jaksaa lautaselleen latoa ja sama homma pizzan kanssa. Säännöllisesti lohta ja lasagnea.
Vain sus...
SK:n parhaat
Täällä voit tutustua Suomen Kuvalehden juttuihin. Lehden tilaajana voit kuunnella kaikki jutut.
- Jaksojen lukumäärä: 45
- Uusin jakso: 2025-06-04
- News Daily News Politics