Podcasteja kuunnellaan ennen kaikkea viihteen vuoksi, mutta moni podcast tarjoaa myös opittavaa. Usein video on parempi formaatti oppimista varten, sillä tällöin voidaan opastaa myös visuaalisesti. Uusia podcasteja on ilmestynyt markkinoille viime vuosina kuin sieniä sateella ja monissa lähetyksissä keskustellaan myös autoista.
Auton mekanismien oppiminen podcastista
Podcastit ovat viime vuosina yleistyneet myös kotimaisten autoharrastajien ja -ammattilaisten keskuudessa. Podcasteista voi kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä ja ammentaa heidän tietoaan. Auton mekanismista ja varaosista voi saada arvokasta tietoa kokeneilta asiantuntijoilta. Tämän jälkeen autoilija voi esimerkiksi tilata auton varaosat netistä ja hyödyntää oppimaansa omassa autoremontissaan.
Podcasteja kuuntelemalla voi oppia esimerkiksi moottorin toimintaa, jarrujärjestelmän perusrakennetta tai vaihteiston toimintaperiaatteita. Asiantuntijoilta voi saada vahvistuksia omille näkemyksilleen ja työn kautta opituille taidoille, joita ei kirjoja lukemalla opi.
Podcastien keskeinen etu on myös niiden helppo saatavuus ja (yleensä myös) maksuttomuus. Podcastit ovat yleensä mainosrahoitteisia, joten kuulijat voivat nauttia lähetyksistä ilmaiseksi. Podcasteja voi myös kuunnella puhelimen avulla käytännössä missä ja milloin vain, vaikka autoa korjatessaan. Autoaiheisten podcastien ylläpitäjiltä voi monella alustalla myös esittää kysymyksiä autoista ja auton korjaamisesta, ja he vastaavat kysymyksiin mielellään jo pelkästään ruokkiakseen alustan algoritmia tekemään podcastista suositun.
Joskus tarvitaan videoita ja kuvia
Vaikka podcastit ovat loistava tapa oppia auton korjaamisen teoriasta ja perusperiaatteista, monen auton osan vaihtamisen ja korjaamisen oppii huomattavasti paremmin videon ja kuvien avulla. Varsinkin videoformaatissa voidaan nykyteknologialla opettaa melkein mikä tahansa auton osan vaihtaminen ja asentaminen. Netissä onkin nykyisin paljon myös täysin ilmaista materiaalia videoformaatissa, joiden avulla voi oppia vaikka vaihtamaan omaan automalliinsa akun tai jousituksen.
Auton korjaaminen koostuu monista vaiheista, jotka on tarpeen tehtävä kunnolla ja oikeassa järjestyksessä. Tällainen vaatii yleensä tarkkaa ymmärrystä osien sijainnista, asennosta ja liitoksista. Esimerkiksi kiilahihnan tai moniurahihnan vaihto on syytä tehdä aina tarkasti ohjeita seuraten. Kuvan ja videon näkeminen voi helpottaa myös korjaustoimen muistamista huomattavasti.
Varsinkin aloitteleville autonkorjaajille kädestä pitäen opettaminen, kuvat ja videot ovat pelkkää podcast-formaattia tehokkaampia tapoja oppimiseen. Kuvista ja videoista saa myös paremman käsityksen siitä, miten eri osat yhteydessä toisiinsa. Yhä useammin eri alojen koulutuksessa hyödynnetään myös VR-laseja.
Hyväksi korjaajaksi oppii korjaamalla
Kukaan ei opi hyväksi auton korjaajaksi pelkän teorian kautta. Korjaustöitä oppii parhaiten käytännön kautta, joten kädet on syytä liata jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Korjaustyöt on syytä aloittaa helposti vaihdettavista ja korjattavista osista, ja mielellään vielä sellaisista, jotka eivät vaikuta auton turvallisuuteen oleellisesti.
Podcasteista kuultu tieto jää parhaiten mieleen, kun sitä pääsee heti soveltamaan omalla autopajallaan. Aloittelijan on hyödyllistä aloittaa pienistä korjaustöistä, jotka eivät vaadi kalliiden työkalujen hankkimista. Auton korjaamisesta nauttii varmasti eniten myös siinä tapauksessa, että auton osan vaihdosta tai korjaamisesta on konkreettista hyöytä. Esimerkiksi öljyn ja suodattimien vaihto on sopivan haastava (ja samalla konkreettista hyötyä tarjoava) tehtävä auton korjaamisesta kiinnostuneelle.
Kuunnellessaan podcasteja voi keskittyä vaiheisiin, jotka selitetään selkeästi ja yksityiskohtaisesti, ja kokeilla niitä heti, kun tilaisuus tulee. Tämä lähestymistapa luo itsevarmuutta, mikä on tärkeää ennen haastavampiin korjaustehtäviin siirtymistä. Podcastin voi myös seisauttaa ja jatkaa kuuntelua vasta siinä vaiheessa, kun on itse valmis. Kun yksinkertaisemmista tehtävistä on selviytynyt kunnialla, voi siirtyä astetta vaikeampiin tehtäviin. Löydät autoihin liittyviä podcasteja tältä sivulta.
Kaikki ei ole podcasteissa totta
Vaikka podcastit tarjoavat hyödyllistä tietoa auton korjaamisesta, on tärkeää tietää omat rajansa ja ymmärtää, milloin ammattilaisen apu on välttämätöntä. Varsinkin turvallisuuden kannalta oleellisiin osiin, kuten jarruihin ei kannattaisi koskea ensimmäisenä, ennen kuin tietää, mitä on tekemässä. Korjausvirheet vaarantavat paitsi autoilijan itsensä myös muut tiellä liikkujat.
Monimutkaisissa korjauksissa, jotka liittyvät esimerkiksi sähköjärjestelmään, vaihteistoon tai moottorin jakopäähän, on yleensä parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Monissa korjaustöissä vaaditaan myös erityisiä työkaluja, joiden hankkiminen voi olla kallista. Autokorjaamoilta töille saa takuun, joka tuo erilaista mielenrauhaa auton omistajalle.
On myös hyvä muistaa, että podcasteissa on usein virheellistä tietoa. Vastuu näissä asioissa on kuulijalla, eikä vapaamuotoisessa podcastissa näkemyksiään kertovalla. Kaikkeen kuultuun kannattaa siis suhtautua kriittisesti. On myös tärkeää valita sellaiset podcastit, joiden vetäjät ja vierailijat ovat oikeasti autoalan asiantuntijoita.