Teknologia-podcastit tarjoavat kiinnostavaa tietoa teknologian uusimmista tuulista, ja mikä tärkeintä, ne auttavat myös pysymään ajan tasalla tietoturva-asioissa ja kyberuhkissa. Jatka lukemista ja tutustu suomalaisiin teknologiaa käsitteleviin podcasteihin ja ota talteen viisi tärkeintä kyberturvallisuusvinkkiä.
Suomalaiset teknologia-podcastit
Digitalisaatio on Suomessa edennyt nopeasti ja meillä teknologiaa käytetään erityisen paljon. Siksi ei olekaan yllättävää, että Suomesta löytyy myös mainioita teknologiaan keskittyviä podcasteja. Niitä kuuntelemalla pidät kyberturvallisuustietosi ajan tasalla mukavasti ja kiinnostavalla tavalla.
Esimerkiksi Suomalaiset podcastit -sivustolta löytyy kattava valikoima teknologiaa käsitteleviä suomenkielisiä podcasteja. Teknologia on laaja aihe, ja siitä keskustellaan monenlaisista eri näkökulmista – alkaen aina tekoälystä pilvipalveluiden kautta, vanhoihin tietokonepeleihin. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti kyberturvallisuuteen ja podcasteihin, joista voi poimia tietoa, joka auttaa käyttämään Internetiä turvallisemmin.
Artikkelin lopussa kerromme myös viisi tärkeää turvallisuusvinkkiä aina VPN:n hyödyntämisestä ad blockerin eli mainosten esto-ohjelman käyttöön.
Herrasmieshakkerit-podcast
Herramieshakkerit keskittyy tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen asiantuntevasti, kriittisesti ja kiinnostavasti. Muuta ei sen tekijältä voisi odottaakaan, sillä podcastia vetävät Mikko Hyppönen ja Tomi Tuominen, jotka ovat tuttuja henkilöitä suomalaisissa tietoturvapiireissä. Heitä kuullaan usein kyberturvallisuutta käsittelevissä lehtijutuissa ja haastatteluissa.
Herrasmieshakkerit-podcastin vieraat ovat myös kovaa tasoa – jopa Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut Hyppösen ja Tuomisen juttuseurana keskustelemassa Euroopan kyberturvallisuudesta. Hiljattain podcastissa on kuultu myös Petteri Koposta, joka tunnetaan muun muassa Supercell-yrityksen taustavaikuttajana sekä haavoittuvuuksien löytämisessä kunnostautunutta legendaarista hakkeria Harry Sintosta.
Miksi Herrasmieshakkerit-podcastia kannattaa kuunnella ja kenelle se sopii? Tämä podcast sopii kaikille tietoturvasta ja siihen liittyvistä ajankohtaisista aiheista sekä asiantuntijoista kiinnostuneille kuulijoille. Tämän podcastin kuunteleminen auttaa hahmottamaan tietoturva-alan kuumia aiheita ja ymmärtämään kyberuhkia laajasta ja kattavasta näkökulmasta.
Uhkametsä-podcast
Uhkametsä keskittyy kyberuhkiin, ja sen vetäjät ovat tietoturva-alan rautaisia, kokeneita ammattilaisia: Jouni Mikkola ja Juuso Myllylä. “Threat hunting” eli kyberuhkien etsiminen on molempien kiinnostuksen kohde – kyseessä on kyberuhkia ennalta ehkäisevä ala, jossa vaarat pyritään havaitsemaan ja niihin varaudutaan ennen kuin tilanne on päällä. Myös “incident response” on heidän kiinnostuksensa kohde. Se tarkoittaa jo toteutuneisiin kyberturvallisuustilanteisiin vastaamista eli järjestelmien korjaamista ja suojaamista kyberhyökkäyksen jälkeen.
Kenelle Uhkametsä-podcast on sopivaa kuunneltavaa? Tämä podcast sopii niille, jotka haluavat kuulla ajankohtaisista kyberuhkista, ja joita kiinnostaa tietoturvan tekninen puoli.
Miksi teknologiauutisia kannattaa seurata?
Kyberturvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää yritysten lisäksi yksityishenkilöille. Käytämme Internetiin yhdistettyjä laitteita niin arkiseen kuin yksityiseenkin viestintään, kuvien lähettämiseen, työpuheluihin ja tärkeiden tiedostojen lähettämiseen, sekä säilyttämiseen.
Lisäksi erilaiset Internetiä käyttävät IoT-laitteet eli esineiden Internet -laitteet ovat yleistyneet: kodeissa on yhä useammin älyvalaistus, älyjääkaappi, sekä muita älylaitteita. Niihinkin liittyy tietoturvariskejä, eikä niiden suojauksesta keskustella yhtä paljon kuin muiden laitteiden suojauksesta.
Siksi onkin tärkeää osata suojata kaikki yhdistetyt laitteet ja verkkoliikenne – ikävimmässä tilanteessa arkaluontoisia tietoja voidaan vuotaa verkkoon tai niitä voidaan jopa käyttää kiristämiseen.
Pahantahtoisten hakkereiden ja muiden kyberrikollisten keinovalikoima kehittyy jatkuvasti – kun yksi kyberuhka opitaan torjumaan, rikolliset kehittävät uusia konsteja tehdä tihutöitä ja rikoksia. Siksi onkin hyvä seurata tietoturvamaailmaa: se auttaa suojautumaan uusimmilta kyberuhkilta. Podcastit ovat oiva tapa tutustua asiantuntijoiden ajatuksiin ja näkemyksiin ja oppia uutta kyberturvallisuudesta.
Viisi tärkeintä kyberturvallisuusvinkkiä
Käytä VPN:ää. VPN salaa verkkoliikenteen ja vaihtaa IP-osoitteen – se siis käytännössä tekee Internetin käytöstä merkittävästi turvallisempaa ja hankaloittaa hakkereiden työtä mittavasti. VPN auttaa myös yksityisyyden suojaamisessa Internetiä käytettäessä. Ja mitä paremmin yksityisyytesi on suojassa, sitä vähemmän vahinkoa kyberhyökkäyksillä saadaan aikaan. Jos VPN asennetaan reitittimeen, suojaat kertaheitolla kaikki kodin Internet-yhteyttä käyttävät laitteet älylaitteita myöten.
Huolehdi salasanojen turvallisuudesta. Vahvat salasanat voivat pelastaa paljolta vaivalta ja ikävyyksiltä. Luo ja säilytä vahvat salasanat salasanaohjelmaa käyttäen. Luo myös jokaista tiliä varten oma salasanansa. Jos vahinko sattuu, hakkerit eivät pääse samalla salasanalle millekään muulle tilillesi. Muista myös ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Näin huomaat, jos joku yrittää kirjautua tilillesi. Salasanojen vaihtaminen ajoittain on myös fiksu tietoturvatapa.
Hanki ad blocker. Mainosten esto-ohjelmat eivät ainoastaan estä mainoksia, vaan niistä on hyötyä myös tietoturvamielessä: ne suojaavat yksityisyyttäsi. Mainostajat keräävät tietoja toimistasi ja seuraavat liikkeitäsi verkossa, joten mainosten estäjä pysäyttää tällaisen yksityisyyttä uhkaavan toiminnan. Lisäksi mainokset eivät ole aina viattomia mainoksia, vaan linkkiä klikkaamalla saatatkin päätyä hankkimaan laitteellesi haittaohjelman.
Pidä sovellukset ajan tasalla. Kuten yllä mainittiin, tietoturvan ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä: haavoittuvuuksien korjaamista ja uusilta vaaroilta suojautumista. Tämä pätee myös yksityishenkilöiden yksityisyyden suojaamiseen ja tietoturvaan. Mikä parasta, se ei vaadi paljoa. Tärkeintä on ladata käyttämiesi sovellusten uusimmat versiot aina kun sellainen on saatavilla, sillä niissä on muiden uudistusten lisäksi korjattu aiemman version haavoittuvuuksia.
Pysy valppaana. Teknologiasta on paljon iloa yksityisyyden ja tietoturvan suojaamisessa, mutta kaikkeen sekään ei pysty. On siis hyvä suhtautua erittäin kriittisesti liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin, yllättäviin yhteydenottoihin ja linkin tai liitetiedoston sisältäviin odottamattomiin sähköposteihin.