Tekniikkaa, bisnestä ja kulttuuria: Sopivia podcasteja kaikille

Podcastien suosio nousi Suomessa ehkä hiukan jälkijunassa, mutta viimeisten vuosien aikana nousu onkin ollut todella jyrkkää. Podcastilla tarkoitetaan äänitallennetta, joka julkaistaan verkossa. Nämä ovat yleensä keskusteluohjelmia, joissa käsitellään aiheita maan ja taivaan väliltä. Podcastit saattavat olla yhteen aiheeseen keskittyneitä tai yleismaailmallisempia, joissa juontaja, tai juontajat, keskustelevat yksin tai vieraiden kanssa vaihtelevista teemoista. Myös monet radio-ohjelmat lähetetään nykyään myös podcasteina ja esimerkiksi Yleisradio julkaisee nykyisin sisältöä välillä ainoastaan verkon kautta. Suosituimmat podcastit keräävät suuria yleisömääriä ja niitä julkaistaan säännöllisesti. Podcasteja julkaistaan joko podcastin omilla verkkosivuilla tai erillisessä palvelussa, kuten iTunesissa, Soundcloudissa, Spotifyssa tai YouTubessa. Tässä artikkelissa kerromme muutamasta suositusta suomalaisesta podcastista.

Vikasietotila

Vikasietotila on vuosina 2016 ja 2017 ilmestynyt suosittu podcast, joka pureutui tietotekniikan maailmaan. Keväällä 2022 kuultiin ilouutinen, Vikasietotila aloittaa uusilla jaksoilla. Vikasietotilaa juontaa toimittaja Olli Sulopuisto, byrokraatti ja kirjailija Kari Haakana sekä toimittaja Panu Räty. Aiemmin jaksot kestivät 20 minuuttia, mutta vuonna 2022 esitettävät uudet jaksot kestävät noin 45 minuuttia. Jokaisessa jaksossa on joku tietotekniikkaan liittyvä aihe, jota kolmikko perkaa syvällisesti ja useilta kannoilta katsoen. Aiheena voi olla esimerkiksi Internet-huijaukset, käyttöliittymät, koodaus, VPN-yhteys, verkkokaupat tai laitteet.

Vuosina 2016 ja 2017 sarjaa esitettiin kaikkiaan 34 jaksoa ja vuonna 2022 luvassa on yhdeksän uutta jaksoa, joista tätä kirjoittaessa on julkaistu yksi, 23. toukokuuta 2022 julkaistu jakso. Vikasietotilaa voi luonnollisesti suositella kaikille tietotekniikasta kiinnostuneille, mutta myös niille, jotka haluavat muuten pysyä alan hermolla. Onhan kiistaton tosiasia, että tietotekniikka on olennainen osa nykymaailmaa. Kolmikon sulava ja huumorintajuinen keskustelu saa tosin hyvälle mielelle, vaikka itse aihe ei juuri kiinnostaisikaan.

Lasten sadut

Podcastit eivät ole kuitenkaan pelkästään aikuisille. Mainiossa Lasten sadut -podcastissa nimittäin nimensä mukaisesti kerrotaan satuja. Sadut ovat näyttelijä Minna Kivelän ja kirjailija Paula Norosen käsikirjoittamia ja näyttelemiä ja kestoltaan sadusta riippuen 7 - 15 minuuttia pitkiä. Ensimmäiset sadut, Jaska ja taikakakkakikkare sekä Pahismummo ja suuri pähkinäsota julkaistiin 5. maaliskuuta 2019 ja niitä seurasi samana keväänä vielä kahdeksan muuta satua. Saman vuoden marraskuussa alkoivat uudet jaksot, joita julkaistiin tammikuun loppuun mennessä kymmenen. Kesällä 2020 oli vuorossa seuraavat 10 jaksoa ja keväällä 2021 jälleen 10 jaksoa. Tätä kirjoittaessa Lasten sadut -podcast on ryhtynyt julkaisemaan uusia jaksoja myös keväällä 2022 ja odotettavissa lienee jälleen 10 jakson setti, jolloin satuja on julkaistu kaikkiaan 50.

Saduissa seikkailevat ensimmäisten satujen Pahismummon ja Jaskan lisäksi muun muassa oravaveljekset Mauri ja Vesa, vauvakaverukset Vuokko ja Keke ja monien lasten suosikki Kakkakikkare. Lasten sadut -podcastista riittää huvia myös lasten kanssa satuja kuunteleville aikuisille. Pituus on juuri sopiva illan päätteeksi ennen nukkumaanmenoa.

Murhan anatomia

Tämä podcast ei puolestaan sovellu missään tapauksessa lapsille. Murhan anatomia on Elli Lahtisen juontama ja käsikirjoittama podcast, jonka aiheena on nimensä mukaisesti henkirikokset. Podcast aloitettiin vuonna 2020 ja nyt jaksoja on jo hyvän matkaa yli 60. Jaksot ilmestyvät yleensä kahden viikon välein ja teemana ovat vaihtelevat tositapahtumat. Joissakin jaksoissa keskitytään yksittäisen sarjamurhaajan tekemiin kauheuksiin ja joissakin käsitellään useampaa keskenään saman tyyppistä tapausta, joilla ei kuitenkaan yhteyttä toisiinsa ole. Jakson pituus vaihtelee suuresti, joskus jakso on 25 minuuttia pitkä, mutta parhaimmillaan lähes tunnin. Lyhyin jakso oli vain 11-minuuttinen.

Podcastin juontaja Elli Lahtinen puhuu selkeästi ja pitää tarinat erittäin mielenkiintoisina, mutta faktapitoisina. Vaikka aihe on makaaberi, yksityiskohdat ovat äärimmäisen kiinnostavia ja aika kuluu jaksojen parissa kuin siivillä. Lapsille ei podcast sovi lainkaan, mutta myös herkempien aikuisten kannattaa huomioida, että tarinat saattavat järkyttää.

Kimanttia

Kimmo Timonen on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista, joka pelasi tarunhohtoisessa NHL:ssä satoja otteluita ja voitti uransa viimeisessä ottelussa himoitun Stanley Cup -pokaalin. Hän on myös Kimanttia-podcastin toinen juontaja. Toinen juontaja on puolestaan rakastettu NHL-selostaja Antti Mäkinen. Onkin odotettua, että näillä aineksilla saadaan aikaan erinomainen NHL-sarjaa käsittelevä podcast. Sarja aloitettiin NHL-kauden 2018-19 alussa ja sen jälkeen kaksikko on julkaissut uuden jakson joka torstai. Ensimmäisellä kaudella jaksot kestivät pääasiassa 20 - 40 minuuttia, mutta toisesta kaudesta lähtien jaksojen pituus on yleisimmin ollut tunnin ja puolentoista tunnin välillä.

Mäkisen ja Timosen yhteistyö toimii hyvin ja NHL:ää seuraamatonkin kuuntelee mielellään kaksikon sanailua. Viikon aikana NHL:ssä tapahtuneet asiat käydään lävitse, mutta mitään kuivaa faktojen latelua ei podcast ole. Ei olekaan ihme, että Kimanttia on yksi Suomen suosituimmista urheiluaiheisista podcasteista. Varsinkin pudotuspelien aikaan podcast herää henkiin, kun Antin ja Kimmon jopa pikkupoikamainen innostus kevään tärkeimmistä peleistä tarttuu väkisinkin kuuntelijaan. Podcastia voi suositella ennen kaikkea NHL-faneille, mutta sen parissa viihtyvät myös muut urheilusta kiinnostuneet.