Suomalaisten suosituin harrastus vuonna 2024

Harrastukset ovat olleet keskiössä suomalaisten elämää jo vuosikausien ajan, tarjoten vastapainoa työlle tuomalla arkeen yhteisöllisyyttä ja iloa. Vuonna 2024 suomalaisten suosikki harrastuksia on esimerkiksi luonnossa liikkuminen, pyöräily sekä muut joukkueurheilut. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä liikuntamuodot ovat tällä hetkellä suomalaisten suosiossa ja miten ne vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin.

 

Luonnossa Liikkumisen Paluu Suomalaisten Arkeen

Luonnossa liikkuminen oli pitkään yksi suomalaisten suosikkiharrastus, mutta teknologian kehityksen myötä, luonnossa liikkuminen erityisesti nuoremman sukupolven toimesta jäi vähemmälle. Suomi tarjoaa kuitenkin yhden maailman parhaista mahdollisuuksista ympäri vuoden ulkoilla luonnossa, ja viime vuosina ehkä hieman koronapandemiankin myötä ihmiset ovat löytäneet itsensä uudestaan luonnon parista.

Myös kaupunkien sekä kuntien lisäämät ulkoilusalit ovat lisänneet ihmisten halua urheilla luonnon läheisyydessä. Toivotaan, että nämä liikuntapaikka jatkossa vain lisääntyvät niin että jokainen suomalainen voi löytää oman suosikkiharrastuksensa vuonna 2024.

 

Koronapandemian Vaikutukset

 

Koronapandemia tuli viime vuosina suurena shokkina koko maailmalle ja vaikutti syvästi myös suomalaisten hyvinvointiin monien tukiverkkojen kaatuessa rajoitusten alkaessa. Tämä johti suomessa myös monen ihmisen painonnousuun sekä henkisen hyvinvoinnin laskemiseen sillä päivittäiset liikuntahetket ja harrastukset jäivät monella tauolle. Pandemian aikana suomalaisten ruutuajat kasvoivat, mutta liikuntamäärät laskivat.

Tämänkaltaisilla asioilla on erittäin merkittävä vaikutus suomen talouteen sillä koronapandemian aiheuttamat henkiset sekä fyysiset vaivat nostavat yhteiskunnan vastuuta näiden vaivojen hoidossa ja tämä vie rahaa pois muista tärkeistä yhteiskunnallisista asioista.


Yhteenvetona voidaan sanoa pandemian muuttaneen ihmisten sosiaalisia tukiverkostoja sekä suomen kansan tapaa harrastaa. Tällä hetkellä suunta on kuitenkin oikea sillä näemme yhä useamman valitsevan terveellisen elämän tavan ja liikunnan omassa arjessa.

 

Teknologian Liikunnan Tukena

Teknologia tarjoaa erinomaisen tavan tukea liikkumistasi. Tänä päivänä älysormukset rannekkeet tuovat mahtavan tavan seurata omaa aktiivisuuttasi. Tarpeeksi teknologiaa sisältävät laitteet tarjoavat sinulle myös ohjaamista treeniohjelman muodossa. Laitteista voit myös nähdä omat askeleesi, sykkeet levossa ja urheillessa. Älysormuksen avulla voit myös erittäin tarkasti seurata omaa unenlaatuasi.

 

VR eli virtuaalitodellisuus tuo myös täysin uuden ulottavuuden harrastamiseen. VR:n avulla voit hakea täysin uusia ulottuvuuksia omalle harrastukselle. Monipuoliset liikuntamuodot ovat myös monelle urheilijalle tärkeää sillä tämä tuo vaihtelua treeneihin.

 

Liikunnan Monet Hyödyt 

Liikunnan monet eri muodot ovat olleet suomalaisten arjessa jo pidemmän aikaa. Tämä onkin kriittistä suomalaisten liikunnan kannalta sillä jokainen ihminen omaa juuri oman suosikki liikuntamuotonsa. Liikunnan hyötyjä voidaan mitata monella eri mittarilla alla käymme läpi niistä muutaman.

 

Fyysiset Hyödyt

Liikunnan fyysiset hyödyt ovat helposti havaittavissa tärkeimpinä niistä voi mainita alhaisemman verenpaineen, yleisen kunnon kohentumisen sekä matalamman riskin sairastua vakaviin sydänsairauksiin. Fyysinen liikunta edistää myös kestävyyttäsi ja vahvistaa lihaksia, jotka tekevät päivittäisestä elämästä huomattavasti helpompaa. Yksi asia mitä ei monesti mieleen juolahda on myös immuunijärjestelmän parantuminen, mikä estää useita infektiosairauksia.

 

Henkiset Hyödyt

 

Liikunta edistää myös usein urheilijan henkistä hyvinvointia sillä se vähentää ahdistusta sekä stressiä. Lisäksi kasvanut itsetunto ja oma mahdollisesti positiiviisempi vartalonkuva auttaa sinua pitämään mieltäsi korkealla. Henkiset hyödyt tulevat myös esiin usein joukkuelajien harrastajien keskuudessa sillä useat ihmiset ovat tottuneet sitä kautta vastoin käymisiin sekä ihmisten parissa työskentelyyn tämä voi auttaa ihmistä pärjäämään työelämässä. Liikunta vaupauttaa kehossa myös endorfiineja, joka edistää henkistä hyvinvointia parantamalla mielentilaasi.

 

Sosiaaliset Hyödyt

Harrastusten ja liikunnan tuomat sosiaaliset hyödyt ovat helposti mitattavissa usean elämässä jo lapsuudessa joukkueharrastusten kautta löydetyistä ihmissuhteista. Myös vanhemmalla iällä on todella helppoa liittyä haluamasi lajin joukkueisiin sekä seuroihin. Joukkueurheilun tarjoamat sosiaaliset hyödyt ovat täysin vailla vertaansa ja näitä mahdollisuuksia on lähes jokaisessa lajissa. Joukkueurheilu voi myös motivoida käymään harrastusten parissa vaikka motivaatio ei olisikaan parhaalla tasolla sillä joukkueen tuki puskee yksilöitä useasti eteenpäin.

 

Yhteenvetona voimme todeta, että liikunta ja harrastaminen tuo niin monia fyysisiä sekä henkisiä etuja arkeen. Lähes jokaisen suomalaisen tulisi löytää itselleen yksi terve harrastus mihin nojata arjessa, jotta sosiaalinen sekä fyysinen hyvinvointi pysyy korkealla. Harrastukset tuovat sinulle myös sisältöä elämään, jota olet saattanut pandemian jälkeen suuresti kaivata.

 

Liikunta ja Kuntoilu Harrastuksena

 

Kuntoilu sekä liikunta ovat monessa muodossaan olleet suomalaisten suosiossa jo kautta aikain. Kuntosalilla käymisestä on tullut monelle henkireikä sekä ryhmätuntien suosio on pandemian jälkeen räjähtänyt täysin käsiin. Erityisesti tunnit kuten pilates, jooga sekä crossfit ovat saaneet useat erityisesti naiset liikkumaan ryhmissä.

Ulkokuntosalien lisääminen kaupunkikuvaan on myös ollut kunnilta hyvä veto saada kansalaiset liikkumaan. Näiden liikuntapaikkojen kustannukset kuitataan kansan hyvinvoinnilla ja pienemmillä terveydenhuolto laskuilla hetkessä. Ne myös tarjoavat ihmisille, joiden taloudellinen tilanne ei tue muita liikunnanmuotoja sillä ulkosalit ovat pääosin ilmaisia.

Pandemian aikana suuresti kasvanut etätyöskentely on myös osaltaan tuonut ihmiselle enemmän aikaa keskittyä kuntoiluun ja harrastamiseen, kun ihmiset eivät joudu käyttämään aikaa työpaikan ja kodin välillä matkusteluun.

 

Digitaalinen Pelaamisen Suosio


Digitaalinen pelaaminen on ollut nousukiidossa viime vuosikymmenen ajan etenkin nuoremman sukupolven parissa. Pelikonsolit kuten Playstation 5 ja Xbox ovat olleet viime vuosien hittituotteita tämän lisäksi myös tietokone pelaaminen ja mobiililaitteilla pelaaminen ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan.

 

Tältä sivustolta löydät tämän hetken parhaat e-urheilun pelaajat ja voit laittaa rahasi heidän menestykseensä tällä suomalaisella sivustolla. Digitalisoinnin ansiosta etäpelaaminen ystäviesi kanssa ei ole koskaan ollut näin vaivatonta.

 

Kulttuuriharrastukset Suomessa

Kulttuuriharrastukset ovat olleet vanhemman sukupolven harrastus jo lapsuudesta saakka sillä ikäryhmät, jotka eivät ole päässet digitalisaatiosta nauttimaan ovat tottuneet harrastamaan tai viettämään aikaa musiikin, teatterin tai lukemisen parissa. Tämä on myös viime vuosina hieman muuttunut sillä e-kirjat ovat yleistyneet hurjasti niiden helppouden takia tämä on myös mullistanut koko kirjallisuuden alaa. Nykyään taiteesta ja viihteestä nauttiminen, kuten vedonlyönti tai kuunnella podcastit, on lähes aina mahdollista kotisohvalta käsin.

Tulevaisuudessa odotamme joukkueurheilun ja ryhmätuntien harrastumisen lisääntyvän sillä pandemian jälkeen ihmiset ovat kaivanneet suuresti yhteisöllisyyden tunnetta. Itsensä ilmaisu sekä uusien asioiden oppiminen ovatkin monen keskiverto kuntoilijan tavoitteita.