Suomalaiset ja MM-jääkiekko Tampereella

Koko Tampere on jälleen kertaalleen mennyt sekaisin suomalaisten ja kisaturistien MM-jääkiekkohuumasta. Huuma kyllä vaikuttaa kaikkiin tamperelaisiinkin, sillä pubien ja ravintoloiden hinnat ovat nousseet kisojen ajaksi – mutta samalla jokaisella vedonlyöjällä on mahdollisuudet voittaa MM-otteluiden tuloksissa casino pelien parissa pelaten ja otteluita katsellen. Mutta mitä jääkiekko oikeasti tarkoittaa suomalaisille?

Jääkiekko on yksi Suomen suosituimmista ja rakastetuimmista urheilulajeista. Se on saanut erityisen merkityksen suomalaisille ja heille se on enemmän kuin vain peli. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä jääkiekko merkitsee suomalaisille ja miksi se on niin tärkeä osa Suomen kulttuuria ja identiteettiä.

Jääkiekko: Kansallispeli ja yhteisöllisyys

Jääkiekko on saavuttanut Suomessa kansallispelin aseman, vaikka se taitaakin virallisesti olla pesäpallo. Se yhdistää suomalaisia eri ikäryhmistä ja taustoista. Jääkiekkokatsomoissa ja -kentillä kohtaavat nuoret ja vanhat, miehet ja naiset, kaupunkilaiset ja maaseudun asukkaat. Jääkiekko on yhteisöllisyyden lähde, joka luo vahvoja siteitä ihmisten välille. Suomessa on 260 jäähallia ja lähes 74 000 rekisteröitynyttä jääkiekonpelaajaa, mutta harrastajia on paljon enemmän. Erilaisten tutkimusten ja tilastojen valossa voidaan olettaa, että noin 200 000 suomalaista pelailee jääkiekkoa.

Menestys kansainvälisillä areenoilla

Suomi on menestynyt jääkiekossa kansainvälisellä tasolla, mikä on vahvistanut lajin asemaa Suomessa. Suomalaisten pelaajien ja joukkueiden menestys maailmanmestaruuskisoissa ja NHL:ssä on nostanut jääkiekon suuren arvostuksen kohteeksi. Suomalaiset pelaajat kuten Teemu Selänne, Jari Kurri ja Aleksander Barkov ovat tulleet tunnetuiksi maailmanluokan taitureina ja saaneet suomalaisten ylpeyden tuntemaan.

Suomesta on tullut merkittävä pelaajien lähde Pohjois-Amerikan ammattilaisliigassa NHL:ssä. Suomalaiset jääkiekkoilijat ovat menestyneet huomattavasti ja jättäneet jälkensä NHL:n historiaan. He ovat ansainneet mainetta ja kunniaa niin yksilöinä kuin joukkueissaan. Tässä artikkelissa tutustumme suomalaisiin NHL-pelaajiin ja heidän vaikutukseensa lajiin.

Suomalaiset NHL-pelaajat ovat nousseet merkittäviin rooleihin eri joukkueissa ja ovat usein avainpelaajia menestyvissä tiimeissä. Heitä arvostetaan taitojensa, työmoraalinsa ja sitoutumisensa vuoksi. Suomalaiset pelaajat ovat tunnettuja hyvästä luistelusta, peliälystä ja puolustuskyvyistään, mikä tekee heistä arvostettuja pelaajia NHL:ssä.

Monet suomalaiset NHL-pelaajat ovat saavuttaneet suurta menestystä sekä yksilötasolla että joukkueissaan. Useat heistä ovat voittaneet arvostettuja palkintoja, kuten Stanley Cupin, joka on NHL:n mestaruuspalkinto, sekä erilaisia yksilöpalkintoja, kuten Selke Trophy parhaalle puolustavalle hyökkääjälle, Vezina Trophy parhaalle maalivahdille ja Calder Trophy parhaalle tulokkaalle.

Jääkiekon rooli talviurheilussa

Suomessa talvi on pitkä ja kylmä, ja jääkiekko on yksi keskeisimmistä talviurheilulajeista. Jääkiekko tarjoaa mahdollisuuden harrastaa urheilua ja nauttia talvisista olosuhteista. Jäähallit täyttyvät innokkaista katsojista ja ulkojäillä lapset ja aikuiset pelaavat iloisen kilpailun sävyttämiä pelejä. Jääkiekko on tärkeä osa suomalaista talvikulttuuria. Jäähallien lisäksi jääkiekkoa pelataan nimenomaan avojäillä, joista huolehtivat pääsääntöisesti paikalliset kaupungit ja kunnat, mutta osittain myös seurat ja yritykset.

Kasvatus ja yhteisöllisyys

Jääkiekko on tunnettu vahvasta yhteisöllisyydestä, joka yhdistää pelaajat, fanit ja koko jääkiekkoyhteisön. Tämä yhteisöllisyys perustuu useisiin tekijöihin, jotka tekevät jääkiekosta enemmän kuin vain pelin.

Ensinnäkin, jääkiekko luo yhteisön pelaajien keskuudessa. Pelaajat ovat osa tiimiä ja jakavat yhteisen päämäärän voittaa pelejä. Harjoitusten, pelien ja yhteisen ponnistelun kautta pelaajat kehittävät luottamusta, tiimityöskentelytaitoja ja vahvoja siteitä toisiinsa. He oppivat tukemaan toisiaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Toiseksi, jääkiekko rakentaa yhteisöä fanien keskuudessa. Faneilla on voimakas tunneside joukkueeseensa ja he kokevat yhteenkuuluvuutta muiden samanhenkisten fanien kanssa. Yhdessä kannustaminen, juhliminen ja suru joukkueen menestyksen tai tappion hetkillä luo vahvan yhteisöllisyyden tunteen. Faniyhteisöt järjestävät tapahtumia, kokoontumisia ja sosiaalista vuorovaikutusta, mikä edistää yhteisöllisyyden tunnetta.

Kolmanneksi, jääkiekko luo yhteisöllisyyttä paikallisella ja kansallisella tasolla. Jääkiekkoseurat ja -organisaatiot ovat keskeisiä osia paikallisyhteisöissä. Ne tarjoavat paikan kokoontua, harjoitella ja pelata jääkiekkoa. Jääkiekkotapahtumat ja ottelut tuovat ihmisiä yhteen ja luovat tilaisuuksia vuorovaikutukseen. Jääkiekko on myös osa kansallista identiteettiä monissa maissa, kuten Suomessa, Kanadassa ja Ruotsissa. Kansallinen joukkueen kannatus ja yhteiset jääkiekkotraditiot vahvistavat yhteisöllisyyden tunnetta kansan keskuudessa.

Jääkiekon vaikutus talouteen ja matkailuun

Jääkiekolla on merkittävä taloudellinen vaikutus Suomessa. Jääkiekkoliigat, kuten Liiga, tuovat mukanaan työpaikkoja, yritystoimintaa ja taloudellista kasvua kaupungeille, joissa joukkueet toimivat. Ottelutapahtumat houkuttelevat suuren määrän katsojia, jotka kuluttavat ravintoloissa, hotelleissa ja kaupoissa, luoden lisätuloja paikallisille yrityksille.

Jääkiekko on myös tärkeä matkailun vetonaula Suomessa. Kansainväliset turnaukset, kuten MM-kisat nyt Tampereella, houkuttelevat tuhansia jääkiekon ystäviä ympäri maailmaa matkustamaan Suomeen. He nauttivat paitsi itse peleistä, myös suomalaisesta kulttuurista, ruoasta ja luonnosta. Jääkiekkomatkailu luo taloudellista hyötyä hotelleille, ravintoloille, matkailupalveluille ja muille matkailualan toimijoille.

Konsulttiyhtiö EY:n jo perinteiseksi muodostuneessa jääkiekon liigaseurojen taloudellisessa raportissa on pahimpien koronavuosien jälkeen positiivista luettavaa. SM-liigaseurojen yhteenlaskettu liikevaihto nousi kaudella 2021–2022 114,6 miljoonaan euroon, jossa kasvua 64 prosenttia edelliskaudesta. Liigaseurojen yhteenlaskettu liiketulos oli yli 4,4 miljoonaa euroa. Myös tulevaisuus näyttää valoisalta, ja mahdollinen Jokereiden paluu saattaa lisätä nostetta entisestään. Nyt viime aikoina onkin tullut selväksi, että Jokerit palaa suomalaiselle jääkiekkoareenalle, kylläkin Mestiksestä heti kaudella 2023-24. Jokerit oli ennen KHL-sarjaan siirtymistä niin urheilullisesti kuin taloudellisesti Liigaan suurimpia seuroja. Jokereiden merkitys Liigan yleisökeskiarvoihin oli suuri, sillä katsojakeskiarvo oli yli 9000 ja seuralla oli käytössä myös Liigan suurin halli. Nyt tuota hallia ei ainakaan vielä ole mahdollista ottaa käyttöön, vaan Jokerit pelaa eri halleissa Mestis-kautensa, mutta monilla on ajatuksissa kuitenkin se mahdollisuus, että jollain tavalla entinen Hartwall-areena saataisiin takaisin Jokereiden kotiareenaksi.

Jääkiekon tunnusmerkki: Sisu ja periksiantamattomuus

Jääkiekko on tunnettu erityisesti suomalaisille ominaisesta sisusta ja periksiantamattomuudesta. Näitä piirteitä pidetään keskeisinä osina suomalaista jääkiekkokulttuuria ja ne ovat vaikuttaneet merkittävästi suomalaisten jääkiekkoilijoiden menestykseen kansainvälisellä tasolla.

Sisu on suomalainen käsite, joka kuvaa päättäväisyyttä, sisua ja sisukkuutta. Jääkiekossa sisu tarkoittaa sitä, että pelaajat eivät luovuta helposti vaan taistelevat loppuun asti. He näyttävät sitkeytensä ja sinnikkyytensä niin kovissa tilanteissa kuin vaikeuksien edessä. Suomalaiset pelaajat ovat tunnettuja siitä, että he jaksavat puskea eteenpäin, vaikka vastassa olisi vaikeuksia tai vastustajat olisivat vahvoja.

Periksiantamattomuus on myös tärkeä piirre suomalaisessa jääkiekossa. Se tarkoittaa sitä, että pelaajat eivät luovuta tai anna periksi vaikeuksien edessä. He uskovat omaan kykyynsä ja sitoutuvat tavoitteeseen päästä voittoon. Periksiantamattomuus näkyy esimerkiksi siten, että suomalaiset joukkueet pystyvät kääntämään vaikean tilanteen edukseen ja nousemaan takaa-ajoasemasta voittoon.

Nämä sisu ja periksiantamattomuus ovat vahvasti juurtuneita suomalaiseen kulttuuriin ja ne näkyvät myös muissa elämänalueissa kuin jääkiekossa. Ne ovat arvoja, jotka korostavat sitkeyttä, sitoutumista ja rohkeutta haasteiden kohtaamiseen. Suomalaiset pelaajat ovat tehneet näistä piirteistä voimavaran, joka auttaa heitä menestymään kovissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Sisu ja periksiantamattomuus inspiroivat myös muita pelaajia ja jääkiekkofaneja ympäri maailmaa. Ne ovat esimerkki siitä, että vaikeuksien voittaminen ja menestyminen vaativat päättäväisyyttä ja jatkuvaa pyrkimystä parempaan. Näitä piirteitä arvostetaan suuresti jääkiekossa ja ne ovat osa suomalaista jääkiekkoidentiteettiä.

Jääkiekko on siis suomalaisille paljon enemmän kuin vain peli. Se edustaa yhteisöllisyyttä, menestystä, talviurheilua, kasvatusta, taloudellista vaikutusta ja sisukkuutta. Jääkiekko on syvästi juurtunut suomalaiseen kulttuuriin ja se on osa kansallista ylpeyttä. Se yhdistää ihmisiä ja luo unohtumattomia hetkiä niin kaukalon reunalla kuin sen ulkopuolellakin.