Suomalainen podcast vastuullisen rahapelaamisen tukena

Aiemmin monet ajattelivat podcastien olevan lähtökohtaisesti vain kevyttä viihdettä, joissa satunnaisesti tuodaan esille hieman hankalampia asioita helposti pureskeltavassa muodossa. Viimeisen parin vuoden aikana tämä on hieman muuttunut, ja vakavia keskustelu- ja koulutuspainotteisia podcasteja on Suomeen tullut vakavien aiheiden ympärille enemmän.

Yksi tällaisista podcasteista on vuonna 2023 Rahapelaaminen netissä -podcast, jota on tällä hetkellä tuotettu vain neljän jakson verran. Podcastissa pureudutaan siihen, kuinka Suomessa rahapelaaminen on tällä hetkellä eräänlaisessa murroksessa, ja perinteisistä kaupoissa olevista pelikoneista ollaan siirrytty liki kokonaan verkossa tapahtuvaan uhkapelaamiseen. Rahapelaaminen netissä -podcast pohtii rahapelaamisen markkinoinnin aggressiivisuutta ja itse pelaamisesta syntyviä mahdollisia haittavaikutuksia. Aiheet käsittelevät ajankohtaisia Suomen rahapelikenttää koskevia ongelmia, huolia ja murheita, ja niistä pääsevät keskustelemaan alan ammattilaiset, kokemusasiantuntijat, sekä ongelmapelaajien läheiset perheenjäsenet.

Vaikka yksittäinen podcast ei voi muuttaa kaikesta rahapelaamisesta vastuullista kertaheitolla, voi sillä olla suuri vaikutus yksilöihin. Sen tavoitteena on tarjota kuuntelijoille informatiivista, motivoivaa ja vastuullista sisältöä, joka voi toimia niin ennaltaehkäisevänä informaationa, läheisten tukena, kuin myös jo peliongelmissa olevan henkilön apukätenä. Jokaisessa neljässä julkaistussa jaksossa on eri painopiste, ja ne sopivat tämän vuoksi myös eri kohderyhmille.

Mitkä säätiöt ja järjestöt toimivat podcastin takana?

Rahapelaaminen netissä -podcastin taustalla toimii yhteensä neljä suomalaista säätiötä ja järjestöä, EHYT ry, Peluuri, Pelituki sekä Sosped-säätiö. Vaikka jokainen edellä mainitusta säätiöstä ja järjestöstä on omalta osaltaan keskittynyt yleisesti parantamaan terveyttä ja hyvinvointia Suomessa, on niistä jokainen myös erikoistunut toimimaan juuri rahapelaamisen sekä pelaamisen hallintaan liittyvien ongelmien ja kysymysten parissa.

Esimerkiksi Peluuri on suomalainen auttava puhelin- ja chat-palvelu, jonka kautta peliongelmista kärsivät ja heidän läheiset voivat saada laajalti tukea ja neuvontaa. Peluuri pyrkii auttamaan henkilöitä pelaamisen hallinnassa, auttaa hoitoon pääsemisessä sekä tarjoaa informaatiota kyseiseen aihepiiriin liittyen. Pelituki taas on järjestö, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja tarjota tukipalveluita pelaamisen hallintaan ja peliriippuvuuteen. Pelituen kautta ongelmapelaajat ja heidän läheiset voivat myös saada vertaistukea, neuvontaa ja ryhmätukea.

EHYT ry on ehkäisevän päihdetyön parissa toimiva yhdistys, jonka päätoimialaa ovat kaikki erilaisiin riippuvuuksiin liittyvät asiat. Uhkapeliriippuvuuksien näkökulmasta EHYT ry tarjoaa tukea erilaisten yhteisöjen ja ryhmien kautta, ja pyrkii yleisesti levittämään ongelmapelaamiseen liittyvää tietoutta. Neljäntenä mukana on myös Sosped-säätiö, joka tarjoaa tukea ja apua monella eri osa-alueella. Yksi näistä on ongelmapelaaminen, jossa he muun muassa pyrkivät auttamaan peliongelmista kärsiviä erilaisten ohjelmien avulla.

Miten podcastit voisivat tukea vastuullista rahapelaamista paremmin?

Rahapelaamista nähdään harvoin positiivisessa valossa, sillä vaikka sitä tehtäisiin vastuullisesti, on kyse loppujen lopuksi aina uhkapelaamisesta. Tästä huolimatta suomalaiset podcastit voivat tulevaisuudessa omalla osallaan luoda positiivista energiaa vastuullisen rahapelaamisen

ympärille, jolloin negatiivinen stigma ei olisi yhtä hallitseva. Alla on neljä erillistä keinoa, joilla podcastit voisivat lähitulevaisuudessa omalla osallaan auttaa tuottamalla tähän aihepiiriin liittyen kattavampaa ja yhteiskunnallisesti vaikuttavampaa sisältöä.

1. Levittää tietoa peliongelmista ja avunsaantimahdollisuuksista.

Podcastit voivat joko tuottaa kokonaisia jaksoja, tai sisällyttää yksittäisiin jaksoihin osioita, joiden tarkoituksena on tarjota tietoa peliongelmista, niiden tunnistamisesta ja mahdollisista tavoista hankkia apua. Näin pelaajille tarjotaan eri tavoin lisää resursseja, joiden avulla he voivat hakea matalalla kynnyksellä apua tarpeen vaatiessa.

2. Kokemustarinoita ja vertaistukea entistiltä ongelmapelaajilta.

Yksi toimivimmista tavoista ehkäistä ongelmia ja auttaa jo peliongelmista kärsiviä on kuulla kokemustarinoita ja saada vertaistukea samassa tilanteessa olleilta henkilöiltä. Tarinoiden tarkoitus ei ole vain kertoa siitä, että henkilö ei ole ainoa koko maailmassa joka on ajautunut tai ajautumassa kyseiseen tilanteeseen, vaan myös kertoa omien kokemuksien kautta keinoja, joilla tilanteista voi päästä pois.

3. Yhteistyö vastuullisten ja luotettavien rahapelisivustojen kanssa.

Näillä näkymin arpajaislakiin on tulossa muutos vuonna 2026, jolloin Veikkauksen lisäksi myös muut rahapelisivustot voivat markkinoida tiettyjen rajojen puitteissa omia palveluitaan. Tämä on tilanne, jossa vastuulliset podcastit, jotka haluavat levittää tietoutta ja keskustella aiheesta, sekä luotettavat suomalaiset nettikasinot voisivat tehdä yhteistyötä. Kuluttajille tarjottaisiin tällöin ajanmukaista informaatiota ja kerrottaisiin rahapelaamisen riskeistä, mutta samalla voidaan myös kertoa, että rahapelaamista voi myös toteuttaa vastuullisesti luotettavilla sivustoilla.

4. Yleisen tietoisuuden levittäminen ja lisääminen rahapelaamisesta.

Tietoisuuden lisääminen ei välttämättä kuulosta mielenkiintoisimmalta ratkaisulta, mutta voi silti olla yllättävänkin suuressa roolissa tietyille henkilöille, jotka ovat ajautumassa hankaliin tilanteisiin. Jos henkilöille levitetään tietoisuutta voittojen matalista todennäköisyyksistä, mitä todennäköisimmistä tappioista ja muusta vastaavasta, voi se pitkällä tähtäimellä vaikuttaa hänen alitajunnan kautta tulevissa tilanteissa päätöksentekoon.