Pelaamisen aikana podcastien kuuntelemisen hyödyt

Pixabay

Podcastit ovat tulleet monelle tutuksi viimeisten vuosien aikana. Niiden suosio on kasvanut hurjaa vauhtia ja podcasteja löytyy melkeinpä aiheesta kuin aiheesta. Yksi podcastien valteista on se, että ne vapauttavat sinut tekemään muita asioita samalla, kun kuuntelet niitä. Tässä artikkelissa luodaan katsaus siihen, mitä hyötyjä on podcastien kuuntelemisella pelaamisen aikana.

Teknologia muuttaa tavan, jolla käytämme aikaamme

Podcastien nousu ihmisten suosioon ei luonnollisesti tapahtunut tyhjiössä. Se linkittyy tiiviisti siihen miten, teknologian kehitys on muuttanut jokapäiväisen elämämme lähes täysin aiempaan verrattuna. Voimme puhua digitalisaatiosta: monet aiemmin tutut asiat ovat saaneet digitaalisen version tai siirtyneet pelkästään digitaalisiksi. Verkkokaupat, musiikki, elokuvat ja niin edelleen: digitalisaatio on muuttanut kaikkia näitä tavalla tai toisella. Internetin kehityksen mukana ihmisille tuli mahdollisuus pelejä tarjoavien sivujen tutkimiseen ja käyttämiseen. Tekniikan avulla tuli madolliseksi saavuttaa esimerkiksi sujuva kasinokokemus kätevästi kotoa käsin ajasta ja paikasta riippumatta.

Mitä ovat podcastit?

Teknologia on mahdollistanut myös tavan, jolla kuuntelemme äänitiedostoja eli podcasteja. Yksinkertaisemmillaan voisi sanoa, podcastit ovat verkkoon ladattuja äänitiedostoja, joita pystyy kuuntelemaan, tietokoneella, älypuhelimella, tabletilla ja niin edelleen. Podcast sana juontaa sanoista broadcasting ja iPod: kyseessä on siis varsin sopiva sana kuvaamaan uuden teknologian ja vanhan median yhdistymistä. Laajemmin ymmärrettynä podcastit ovat sarjoja, joita jaellaan digitaalisesti.

Kuluttaja voi ladata ohjelmia omalle laitteelleen, kuten aiemmin mainittiin. Podcastien yksi ehdottomia valtteja on se, että toisin kuin esimerkiksi radio-ohjelmia, niitä ei tarvitse kuunnella tiettyyn kellonaikaan, vaan kuuntelija päättää itse milloin kuuntelee niitä. Podcastien avulla kuuntelija siis päättää itse aikataulunsa ja mobiililaitteiden avulla podcastien kuuntelu onnistuu melkeinpä missä vain.

Podcasteja voi kuunnella myös pelatessa

Kuten mainitsimme, nykyteknologian ansiosta podcastien kuuntelu ei riipu ajasta tai paikasta, vaan se on mahdollista vaikka pelatessa. Tämä on ihanteellista, sillä tällä tavoin on mahdollista yhdistää sekä pelaaminen ajanvietteenä, että myös podcastin kuunteleminen. Parhaassa tapauksessa näin on mahdollista oppia jotain uutta samalla kun pelaa suosikkipeliään. Esimerkiksi historiaan liittyvän podcastin kuuntelu pelatessa takaa hyvä oppimiskokemuksen.

Toki on otettava huomioon se, että kaikki pelit eivät mahdollista podcastien kuuntelua. Keskittymistä ja pelin juonen aktiivista seuraamista vaativat pelit eivät ole podcastien kannalta välttämättä kaikkein ihanteellisimpia. Sen sijaan esimerkiksi ajopelit, lentopelit, tasohyppelyt ja niin edelleen sopivat podcastien kuunteluun mainiosti. Mitä hyötyjä podcastien kuuntelusta sitten on?

Ajansäästäminen on selkeä hyöty

Kuten jo aiemmin mainitsimme, podcastien kuuntelu samalla kun tekee jotakin muuta, säästää selvästi aikaa. Tässä tapauksessa pelaaja onnistuu yhdistämään podcastien kuuntelun, mahdollisesti uuden oppimisien sekä pelaamisen. Etenkin pidempien pelituokioiden aikana saattaa ennättää kuutelemaan monia eri podcast -jaksoja, joten tällaisissa tapauksissa peliaika on todella käytetty hyödyksi. Esimerkiksi hyvinvointipodcastia kuuntelemalla voi oppia jotain tärkeää hyvinvoinnista pelaamisen lomassa.

Podcastien kuuntelu auttaa laajentamaan perspektiiviä

Yksi podcastien suurimpia valtteja on niiden monipuolisuus. Niiden avulla on mahdollista tutustua esimerkiksi erilaisiin ajattelijoihin, tutkijoihin, toimittajiin, mielipidevaikuttajiin ja niin edelleen. Heiltä voi oppia monenlaista ja parhaimmillaan podcastien avulla voi saada uutta näkökulmaa, jota ei itse aiemmin tullut ajatelleeksi. Mikäli haluaa haastaa itsensä ja ajattelunsa, voi pelaamisen aikana kuunnella podcastia henkilöltä, jolla on aivan erilainen tulokulma kuin itsellä. Tämä herättää varmasti monia ajatuksia pelaamisen lomassa, joita voi samalla pohdiskella.

Podcastin avulla voi löytää samalla alalla työskenteleviä

Pelaamisen lomassa tapahtuva podcastien kuuntelu voi auttaa myös ammatillisesti. Tämä johtuu siitä, että monille yksi syy podcastien kuunteluun on se, että he haluavat kuulla samalla alalla työskentelevien asiantuntijoiden mielipiteitä. Lisäksi heillä saattaa olla samanlaisia tavoitteita ammatillisesti. Jossain tapauksissa voi olla järkevää olla yhteydessä podcastissa kuultuun henkilöön ja kysellä mahdollisuuksia yhteistyöhön. Tällä tavoin taas on mahdollista ideoida vaikka yhteisiä työprojekteja.

Kuuntelemalla podcasteja sinusta voi tulla parempi kuuntelija

Tätä asiaa moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta podcastien kuuntelu saattaa tehdä sinusta paremman kuuntelijan. Tämä johtuu siitä, että podcastien kuuntelu eroaa huomattavasti arjen tilanteessa, jossa keskustelet jonkun kanssa. Tosielämän kuuntelutilanteessa keskityt paitsi kuuntelemaan keskustelukumppania, pyrit myös ottamaan tilanteessa huomioon niin katsekontaktin kuin myös kehonkielenkin. Podcastien suhteen näin ei ole, vaan kuuntelija voi keskittyä pelkästään kuuntelemaan ja prosessoimaan puhuttua tietoa tehokkaasti.