Lukeminen – Kuunteleminen – Pelaaminen

Harrastus – jokaisella meistä on jonkinlainen harrastus. Harrastuksen ei tarvitse olla aina kaksi kertaa viikossa tapahtuvat jalkapallotreenit tai joka lauantainen lukupiirin kohtaaminen. Harrastus voi olla jotain, mitä teet itseksesi rentoutuaksesi. Voit harrastaa liikunnan sekä muiden yhteisöllisten toimintojen ohella myös lukemista, pelaamista tai erilaisia kuunteluun pohjautuvia harrastuksia. Se että itse nautit harrastuksestasi, on tärkeimmässä asemassa kun harrastusta mietitään.

Toiset nauttivat lukemisesta, mutta myös lukeminen jaetaan useisiin erilaisiin kategorioihin. Toiset lukevat asiatekstiä, toiset fiktiivisiä tarinoita ja kolmannet esimerkiksi sarjakuvia. Pelaaminen käsittää myös useita alakategorioita, kuten lautapelien pelaaminen tai palapelien rakentelu. Lisäksi nettikasino on löytänyt tiensä pelaajien keskuuteen konsolipelien ja PC-pelien ohella. Kuuntelijoille löytyy musiikkia, äänikirjoja, podcasteja sekä radio-ohjelmia. Onkin selvää, että jokaiselle löytyy jotakin ja monipuolisuus näkyy harrastuksissa.

Lukeminen on yhä suuressa suosiossa

Lukemisen tiedetään kehittävän muun muassa sanavarastoa ja mielikuvitusta. Lukeminen sopii kaikenikäisille ja kaikkialla. Jo aivan pienille lapsille on olemassa kirjoja, joiden parissa aika kuluu mukavasti. Eri ikäisille on erilaisia teemoja. Kaikki eivät kuitenkaan tykkää kaikista kirjoista. Toisille sovaltuvat romanttiset novellit, kun taas toiset kaipaavat jännitystä tai peräti kauhua. Samalla toiset ihmiset haluavat oppia lukemalla. Meistä on moneksi, eikä kenenkään tapa ole parempi kuin toisten. Lukemisessa paras puoli on se, että se ei häiritse muita ja voit lukea siellä missä haluat.

Nykyisin fyysisten paperista valmistettujen lehtien ja kirjojen tilalle ovat nousseet digiversiot. Yhä useampi kirja löytyy erilaisista e-kirjoja tuottavista palveluista ja lähes jokainen lehti löytyy digilehtenä. Digitalisaatio on kasvanut ja kehittynyt ja mahdollistanut samalla sen, että kirjat saavuttavat nykyisin yhä useammat ihmiset. Voit helposti löytää e-kirja sovelluksista itsellesi mieluisia kirjoja, joita voit helposti lukea oman älylaitteesi näytöltä. 

Kuunteleminen sopii moneen erilaiseen tilanteeseen

Automatkalla kohti työpaikkaa,illalla kotona sohvalla, aamulla kahvikupin ääressä – aina on hyvä hetki kuunnella. Toiset laittavat radion päälle ja kuuntelevat juontajia, toiset taas kuuntelevat mieluiten musiikkia. Nykyisin myös podcastit ovat nousseet suosioon. Podcastit ovat puheohjelmia, jotka ovat ladattu verkkoon. Podcasteja on kevyestä komediasta ja lifestyle aiheista aina True Crime aiheisiin. Podcastien kuuntelu voikin tuoda mukanaan sekä uutta tietoa, että mielenkiintoisia mietteitä.

Podcastien ohella äänikirjat ovat nousseet suosioon. Siinä missä podcastit ovat puheohjelmia, äänikirjat ovat nimensä mukaisesti ääneen luettuja kirjoja. Äänikirjoja on olemasta useita erilaisia, sillä niiden suosio on kasvanut hyvin suureksi sen jälkeen kun e-kirja sovellukset nousivat suosioon. Äänikirjat voivat olla sekä fiktiivisiä, että faktaa, joten voit löytää omaan tyyliisi sopivia kirjoja lähes poikkeuksetta. Kuten podcastit, myös äänikirjat saavat esimerkiksi pitkät ajomatkat kulumaan hyvin nopeasti.

Pelaaminen on rakas harrastus, jonka parissa voi rentoutua yksin tai seurassa

Pelaaminen ei ole aina yksinäinen harrastus, vaan pelaajia voi olla useita pelistä riippuen. Pelien pelaamisen voi jakaa useampaan erilaiseen tyyliin. Jokainen meistä tunteen vanhoja korttipelejä, joihin lukeutuvat pasianssi ja tikki. Lisäksi on olemassa lukuisia lautapelejä, joiden pelaaminen soveltuu sekä koti-iltaan, että iltaan ystävien kanssa. Palapelit ovat myös mielekkäitä pelejä, joiden parissa aika kuluu helposti ja mutkattomasti.

Videopelit ovat kuitenkin suurimman suosion saaneita pelejä, joiden pelaaminen tapahtuu niin tietokoneella kuin konsoleilla. Suosituimpia videopelejä pelataan myös e-urheiluna ympräri maailmaa. Pelaamisen yhdessä muiden kanssa on mahdollistanut kehittynyt teknologia, joka mahdollistaa pelaamisen yhdessä vaikka pelaajat olisivat eri mantereilla. Pelaaminen yhdistää ihmisiä eripuolilta maailmaa.

Lopulta meistä jokainen rentoutuu omalla tavallaan ja harrastuksia on erilaisia. Liian usein harrastuksiksi mielletään vain liikunnalliset harrastukset tai käsityöt, mutta myös kuuntelemiseen, lukemiseen  ja pelaamiseen liittyvät asiat voivat olla harrastuksia.