Erilaisia vinkkejä podcast yrittäjille

Yhä useampi päätyy yrittäjiksi tekemällä itselle mieluisia asioita. Yrittäjiä on niin Youtubessa, Instagramissa, TikTokissa kuin myös esimerkiksi Spotifyssä. Kirjoittajia, kuvaajia, podcastien tekijöitä tai käsityöläisiä – jokainen on löytänyt itselleen mieluisan alan, jota ei voi tehdä palkallisena ainakaan helposti. Monelle onkin itsestään selvää, että yrittäjyys on lopulta se oma juttu. Yrittäjyys vaatii kuitenkin paljon, eli yrittäjän tulee tehdä hankintoja onnistuakseen markkinoilla.

Jotta yritys voi käynnistyä kunnolla, tulee yrittäjällä tyypillisesti olla jonkinlainen työtila, työvälineet sekä muut yrityksen pyörittämiseen vaaditut tarvikkeet. Useimmat yritykset tarvitsevat käynnistyäkseen lainan, jonka ottaminen mahdollistaa yrityksen toiminnan. Yrittäjän on mahdollista löytää paras yrityslaina tämän oppaan avulla, jolloin yrityksen perustaminen voi alkaa vakaalla rahoituksella. Tämän jälkeen voi yrittäjä keskittyä yrityksen pyörittämiseen kaikessa rauhassa. Mitä kaikkea podcast yrittäjän kannattaa huomioida? Tähän kysymykseen perehdymme tässä artikkelissa.

Löydä oma aihepiiri

Tänä päivänä podcasteja on laidasta laitaan, sillä ihmisiä kiinnostavat useat erilaiset aiheet aina huumorista vakavimpiin aiheisiin. On hyvä valita aiheeksi itselle mielenkiintoinen aihepiiri, sillä oma innostus, kiinnostus sekä aito hymy kuuluvat myös podcastissa kuulijalle. Älä valitse aihetta, jonka uskot olevan suosittu, jos aihe ei sinua itseäsi kiinnosta millään tavalla. On hyvin vaikeaa tehdä podcastia aiheesta, joka tuntuu hankalalta ja omaan makuun puuduttavalta. Jos sinua ei kiinnosta neulominen, on aiheesta podcastin pitäminen todennäköisesti hyvin puuduttavaa ja tylsää, mikä välittyy myös kuulijalle.

Tänä päivänä suosiossa ovat erityisesti rikoksiin ja terveyteen ja urheiluun liittyvät podcastit. Rikoksiin keskittyvissä True Crime podcasteissa käydään läpi erilaisia rikoksia aina synkimmistä henkirikoksista talousrikoksiin ja nopeasti ratkaistuista tapauksista ratkaisemattomiin rikoksiin. On hyvä huomata, että samantyylisiä podcasteja on kuitenkin  aiheesta paljon, joten kuulijoiden  mielenkiinnon vuoksi oman podcastin sisällön tulisi erottua joukosta. Aihe ja toteutus eivät saisi olla jälleen yksi kopio monista muista vastaavista podcasteista.

Jotta aiheeseen paneutuminen olisi mahdollista, vaaditaan siihen myös kiinnostus. Mieti oletko enemmän hauskuuttaja vaiko vakavilla mielin puhuva. Näin voit jo vaikuttaa teemaan, jos olet löytänyt mieleisesi aihepiirin. Esimerkiksi seksuaalisuudesta ja kehonmuutoksista keskustelu voi olla niin leikkisää ja humoristista kuin myös vakavilla mielin tehtyä – ja molemmille tyypeille löytyvät myös omat kuulijansa. Podcastien maailmassa juuri oma persoona pääsee vaikuttamaan pitkälle siihen, miten yrittäjä voi menestyä.

Valmistaudu aina kunnolla – Perehdy aiheeseen

Jotta podcast olisi onnistunut, tulee puhujan valmistautua huolellisesti. Ensinnäkin tarvitset parhaan mahdollisen tietokoneen,joka voi sopia niin opiskelijalle kuin yrittäjällekin, joten et välttämättä joudu hankkimaan erillistä konetta itsellesi. Et siis joudu satsaamaan välttämättä ensimmäiseen koneeseen tuhansia euroja. Parhaimmillaan vain älypuhelin voi riittää, kunhan se on tarpeeksi laadukas.

Lisäksi sinun kannattaa suunnitella jokainen podcast huolellisesti, jotta aihe ei ole pitkäveteinen, vaan helposti kuunneltavissa. Kuulijat nauttivat selkeästä kerronnasta, joka etenee loogisesti eikä pompi aiheesta, ajasta tai tapahtumasta toiseen. Jos kerrot esimerkiksi True Crime tarinoita, perehdy aiheeseen kunnolla, sillä tarjolla on lukuisia erilaisia True Crime podcasteja.

Yhteenveto

Podcastien teko ei ole niin helppoa, kuin sen voisi luulla olevan. Taustalla on suuri määrä työtä sekä useita työtunteja. Jotta podcastin teko olisi mielekästä, tulee aiheen olla itselle kiinnostava. Näin saat oman intosi näkymään myös podcastissa. Pyri kertomaan aiheesta, josta ei olisi jo suuria määriä podcasteja tarjolla. Jos kuitenkin päädyt tekemään podcastin yleisestä aiheesta, pyri tuomaan esille jotain, mitä muut tuottajat eivät tarjoa. Tämä voi olla erilaisia näkökulmia, entistä tarkempia pohjatöitä tai oman persoonan esille tuomista. Ennen kaikkea pyri nauttimaan podcastin teosta, sillä se välittyy myös kuulijoille.