Elävätkö podcastit vaikeita aikoja?

Teknologian kehittymisen myötä myös media on muuttunut paljon viime vuosina. Erityisesti internetin ja älylaitteiden kehitys on ollut muutoksen keskiössä ja tuonut paljon uusia mahdollisuuksi. Internetin striimauspalveluiden kuten Netflixin jälkeen olemme saaneet myös toisenlaisen median arkeemme, podcastit.

Unsplash

Tänä päivänä podcasteja on todella paljon eri aiheista ja niitä kuuntelevat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Podcastit puhuttavat paljon ja niistä on lyhyessä ajassa tullut yksi suosituimmista medioista. Syitä niiden suosioon on monia. Mutta onko kyseessä vain hetkellinen trendi, jonka suosio alkaa hiipumaan?

Podcastit uutena mediakanavana

Vaikka podcastit tuntuvat vielä melko uudelta mediakanavalta, niin todellisuudessa ensimmäiset podcastit luotiin jo 2000-luvulla Amerikassa. Tuolloin ne eivät kasvattaneet samanlaista suosiota ja into niiden tekemiseen hiipui. Podcastien nykyinen suosio on siis oikeastaan toinen aalto niiden historiassa.

Podcastit ovat internetissä julkaistavia äänitallenteita tai ohjelmia. Kuuntelijat voivat ne sitten kuunnella joko suoraan podcastin verkkosivuilta tai ladata ne omalle laitteelleen. Suurin osa podcasteista on ilmaisia.

Podcastin pituus voi vaihdella ja niitä voidaan tehdä melkein mistä tahansa aiheesta. Ne ovatkin loistava tapa tarjota kuuntelijoille perusteellisempi katsaus eri asioista. Aiheita podcastiin voi olla esimerkiksi sijoittaminen, casino pelaaminen, yhteiskunnan asiat, elokuvat, terveelliset elämäntavat tai vaikkapa työelämän oravanpyörä. Podcastin pituus mahdollistaa myös loistavasti aiheen syvällisemmän tutkiskelun. Yksi podcast lähetys voi keskittyä vain johonkin tiettyyn asiaan tietyssä aiheessa ja seuraavassa jaksossa käsitellään jotain toista näkökulmaa.

Mikä tekee podcasteista suosittuja?

Eri aiheiden lähempi tarkastelu on varmasti yksi syy podcastien suosioon. Esimerkiksi, jos on kiinnostunut podcastista, joka kannuttaa positiiviseen ajattelutapaan ja oman näköisen elämän rakentamiseen, on helppo kuunnella aina muutamia jakso kerrallaan, jotta sisäistää asiat paremmin. Sama pätee vaikka sijoittamisen vinkkeihin tai mihin tahansa muuhun, josta saa omaan elämään hyviä vinkkejä.

Toinen suosion syy lienee siinä, että podcasteja on helppo kuunnella missä tahansa tilanteessa ja samaan aikaan voi vaikkapa käydä lenkillä tai tehdä puutarhatöitä. Useamman asian tekeminen samaan aikaan luonnollisesti säästää myös aikaa omassa arjessa.

Erilaisten yhteisöjen ja alustojen luominen on myös podcastien suosion syynä. Niiden kuunteleminen on helppo tapa löytää samoista aiheista kiinnostuneita ihmisiä. Vastaavasti tällaiset yhteisöt myös tuottavat lisää materiaalia podcastin tekijöille.

Podcastit eivät ole myöskään vain median ammattilaisten kanava työskennellä vaan podcasteja pystyy luomaan periaatteessa kuka tahansa, kenellä on siihen hyvä aihe mistä puhua ja siten myös tarjota enemmän tietoa ja uusia näkökulmia ihmisille. Myös bloggaajat ja influencerit julkaisevat omia podcasteja, mikä taas luo heille uusia mahdollisuuksia mediassa.

Pexels

Voiko podcastien suosio hiipua?

Ainakaan viime vuosina podcastien suosiolle ei ole näkynyt loppua. Päinvastoin uusia podcasteja syntyy jatkuvasti lisää. Podcast ei ole enää tuntematon käsite ihmisille, ja yhä useampi on alkanut kuuntelemaan niitä.

Uusien podcastien syntyminen saattaa toki jossain vaiheessa hiipua jonkin verran. Tänä päivänä podcasteja on jo niin monista aiheista, että voi olla vaikea löytää se oma tapa erottua joukosta. Kuten muutkin mediakanavat, podcastin tuottaminen vaatii myös tietynlaista luovuutta ja ideoita. Niiden kehittäminen saattaa olla haaste monille olemassa oleville podcasteille tai niiden uusille luojille. Tämä toki riippuu myös aina aiheesta. Muuttuva maailma voi myös toisinaan helpommin tarjota uusia ideoita ja näkökulmia tietyille aiheille.

Podcastit ovat luoneet huikean tavan tarjota ihmisille lisätietoa eri aiheista syvällisemmin ja niiden kuuntelun aikana myös muuten arjen askareet hoituvat helposti. Ainakaan tällä hetkellä podcastit eivät elä kovin vaikeita aikoja, mutta toki tilanne voi aina muuttua myöhemmin kun teknologia kehittyy lisää.